Webdesign trendek 2023
Bejegyzés dátuma: 2023.03.27.

Webdesign trendek 2023-ban

Mi vár ránk 2023-ban?

Új év, új lehetőségek. Mint a divatban úgy a webdesign területén is minden évben új trendek bukkannak fel.

Nézzük milyen webdesign trendek fognak dominálni 2023-ban:

Mikroanimációk, mikrointerakciók

Ezek az animációk tavaly is népszerűek voltak, de most még több ilyen mikrointerakcióval találkozhatunk. Ezek mind egyediséget visznek a honlap megjelenésébe, játékosságot sugallnak ezáltal még barátságosabbá, élvezhetőbbé teszik a weboldalt a felhasználó számára.

Webshopok körében különösen népszerűek ezek az animációk, vonzóbbá teszi a termékeket.
Ilyen animációk pl:

  • CTA gombok: a gombok és az ikonok ránavigálás hatására más színűvé változnak, sőt mozognak is
  • webshop esetén a termékek 360 fokos szögben forog
Forrás: Pinterest

Chatbot

A chatbotok egy előre programozott, adott kérdésekre megadott választ küldő chat alkalmazás.
A Chatbotok lényege, hogy a honlapra látogatóknak ne kelljen az ügyfélszolgálatot hívnia, vagy emailt írnia, hanem a chatbot segítségével azonnal felveheti a kapcsolatot a szolgáltatóval. Nemcsak a webshopoknak érdemes ezt a chatbotot kihasználni, hanem mikrovállakozásoknak is. Gyakori kérdésekre a vevő azonnal választ tud kapni.

A nyitóoldalon csak szöveges tartalom jelenik meg

Egyre népszerűbbek lesznek az olyan weboldalak, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a szöveges tartalomra és ez már a nyitóblokkban is megjelenik. 
A képek, slide-ok hanyagolva lesznek, helyettük nagy méretű címsorokkal, színes háttérrel hívják fel a felhasználók figyelmét

Forrás: Pinterest

Egyedi kurzor

A weboldal betöltése után a kurzor megváltozik, egyedi animációval van ellátva. Ez teljes mértékben egyedivé varázsolja a weboldalt és a felhasználói élményt is.

Parallax-hatás

A Parallax-hatás lényege, hogy a honlapon görgetés közben az adott képek, illusztrációk megmozdulnak, a háttérben elhelyezett fotó felfelé és lefelé mozog.

Kézzel rajzolt illusztrációk

A stock fotók ideje lejárt. A kézzel rajzolt illusztrációknak, grafikáknak eddig is nagy sikerük volt, de most 2023-ban még jobban előtérbe kerülnek, ezáltal még egyedibbé, személyesebbé varázsolják a weboldalt. Ezek a grafikák a cég saját arculatához szabhatóak, amik személyessé, frissé teszik a honlapot a felhasználóknak.

Forrás: Pinterest

Organikus formák, elemek

A kézzel rajzolt grafikák mellett az organikus, természetközeli elemek, textúrák is előtérbe kerülnek, frissességet és változatosságot adva a honlapnak.  

Színátmenetek

Látványos, különleges színátmenetek eddig is népszerűek voltak, és ebben az évben sem lesz másként.

Serif (talpas) betűtípusok

Az utóbbi években a honlapokon szinte csak a Serif (talp nélküli) betűket használtak. Modern és letisztult formát adtak a weboldalnak. A talpas betűtípusok a legrégebbi betűtípusok, amelyek eleganciát sugároznak, de az utóbbi években háttérbe szorultak. Most 2023-ban a talpas betűtípusok újjászületnek és előszeretettel fogják használni a weboldalakhoz, megőrizve a modern vonalat mégis belecsempésznek egy kis retro stílust.  

Forrás: Pinterest

Sötét mód

Már nemcsak applikációkban jelenik meg a „sötét mód” hanem egyre több weboldalon is. A honlapokra jellemző lesz, hogy a design egy sötétebb árnyalatot követ, mégis modern megjelenésben. Az egyediség mellett a másik előnye hogy nem erőlteti meg annyira a szemet.  

Színtelen webdesign

Előtérbe kerülnek a fekete-fehér megjelenésű honlapok. Ez a színtelen webdesign a minimalista irányzatot képviseli. aminek a lényege, hogy a fekete- fehér színeken kívül mást nem használnak.  Előnye a könnyű olvashatóság, viszont itt még nagyobb figyelmet kell fordítani a tipográfiára megfelelő használatára. 

Mattüveg effektus

Ez egyik nagy trend lesz ebben az évben. Lényege, hogy egy fotóra plus egy homályos réteg kerül, ezáltal elmosódottá válik a kép, színátmenetek alakulnak ki. Ez az új effektus egyediséget ad a weboldalnak, emellett hangsúlyossá, olvashatóbbá válik a szöveg.

Forrás: Pinterest

Hatalmas lábléc és fejléc

Különleges tervezésű láblécek mindig is sikeresek voltak, de most még informatívvá, egyedivé válnak. Webshopok esetén ide kerülhetnek a termék kategóriák, emellett helyet kapnak a szolgáltatások, hírlevél feliratkozás, social media linkek, instagram feed vagy a facebook oldal.

Lábléc mellett teret kap a nagyobb fejléc is. Eddig a keskenyebb fejléc volt a divat, hogy a felhasználó kevés görgetéssel minél gyorsabban eljusson a keresett információhoz.

Most ezzel ellentétben a nagyobb fejlécek fognak hóditani 2023-ban. Egy egyedi, menő grafikával ellátott nagy fejléc WOW hatást kelt a felhasználóban.
Viszont oda kell figyelni, hogy a kép és a szöveg is jól mutasson és olvasható legyen mindenféle eszközön.

2023 az egyediség éve lesz.  De hogyan is alkalmazd ezt a gyakorlatban?

Ha fenti listában bármelyik pontnál is elkezdtél gondolkodni, hogyan tudnád ezt megvalósítani a saját weboldaladon, akkor keress meg.

Szia! 

lévay-molnár helga

Webdesignerként az a célom, hogy olyan arculatot és egyedi weboldalakat tervezzek számodra, amelyek nemcsak modernek, letisztultak, hanem érthető az üzenete, mobilbarát és persze keresőoptimalizált. 

Friss blog bejegyzések

A jó honlap ismérvei

A jó honlap ismérvei

A jó honlap ismérvei Mitől lesz jó egy weboldal?Milyen szempontok játszanak szerepet? Ha most szeretnél egy honlapot indítani vagy van már egy meglévő weboldalad, akkor lényeges tudnod az alapvető szempontokat. Nagy a verseny a konkurenciák között, így egy rossz...

bővebben

A Facebookon is megtalálsz