Honlapkészítés lépései, egy útmutató Neked
Bejegyzés dátuma: 2022.03.02.

Honlapkészítés lépései, egy útmutató Neked

Honlapkészítés lépései

Szerencsés vagyok, hogy azzal foglalkozhatok, ami egyben a szenvedélyem is. Egy honlap elkészítése több fázisból is áll, és egyik sem elhanyagolható. Lényeges számomra, hogy ügyfeleim minden folyamatot le tudjanak ellenőrizni, és jelezzék felém, ha bármit is változtatni szeretnének.
A kommunikáció mindennek az alapja. A sikerhez vezető út a gördülékeny együttműködés.

Összegyűjöttem Neked, hogy milyen lépésekben építek fel egy weboldalt.

Igények felmérése

Első kérdés, hogy miért akarsz weboldalt létrehozni? Mi lesz a weboldalad célja? Miért és kiknek akarod létrehozni? Itt részletesen átbeszéljük, milyen szolgáltatást akarsz bemutatni, kik a célközönséged, hogyan szeretnél velük kommunikálni.

A munkám ennek a részét megkönnyíti a Brief, amit az online egyeztetés előtt elküldök Neked. A brief az a dokumentum, ami tartalmaz minden olyan információt a vállalkozásoddal, céljaiddal kapcsoltban, ami a projekthez kell, legyen az logó, arculat vagy weboldal tervezés. Hogyan néz ki nálam egy brief? Olvasd el a „Brief, azaz egy térkép az ügyfélhez” bejegyzésemet.

Megbeszélés általában online történik. Egyeztetés során elég időnk lesz minden átbeszélni: hogy kik a konkurenciáid, milyen design elemeket, funkciókat képzelsz el a honlapra.
A megbeszélés végén már lesz egy képem a céljaidról, igényeidről, ami elengedhetetlen az eredményes munkához.

Domain és tárhelyadatok

Ha már tudod, hogy mi lesz a weblapod neve, érdemes minél előbb lefoglalni a domain nevet, nehogy valaki más megelőzzön. Ha nem tudod, hogyan kell igényelni domain és tárhelyet, akkor ebben tudok Neked segíteni.

Itt tudod ellnőrizni, hogy a kinézett domain név foglalt-e már.

Szükséges anyagok beszerzése

Tervezési folyamat elkezdése előtt szükségem lesz pár dologra.

  • szöveges tartalom: milyen szöveg legyen a weboldalon. Ha nehezen megy a szöveges tartalom megírása, akkor kérlek jelezd felém, mert ebben is tudok Neked segíteni.
  • képek: fontos, hogy jó minőségű, nagy felbontású képek legyenek a honlapon. Érdemes saját képeket felhasználni, de lehet stock fotókat is. Weboldalon lévő képek fontosságát kifejtem a Miért fontos, hogy jó minőségű képek legyenek a weblapodon? blobposztomban.

Konkurenciád feltérképezés

A konkurencia feltérképezése minden vállalkozás számára ajánlott. Itt felmérem a konkurens weboldalait, hogy lássam milyen funkciókat, design elemeket használnak, hogyan épül fel az oldaluk. Fontos látnom ezeket az weboldalakat, hogy a Tiédet egyedibben építsem fel.

Drótváz tervezése

Itt megtervezem, hogyan fog felépülni a weboldalad váza a különböző kijelzőkön. Itt nem szerepelnek még a dizájn elemek. Ez egy szürke-fehér vázlatrajz, ahol vizuálisan látod a honlap felépítését, hogy hova kerülnek a szövegek, képek, ikonok, gombok.

Dizájn elkészítése

A honlapkészítés eme fázisa már nagyon izgalmas, hiszen itt már látni fogod hogyan fog kinézni valójában a honlap. Itt már megjelennek a színek, betűtípusok, képek, a grafikai design elemek. Amennyiben módosítást szeretnél, akkor ebben a fázisban érdemes megtenni, mielőtt elkezdem tervezni a weboldalt.

Szeretnél picit inspirálódni? Jó ideje gyűjtöm az egyedi, designos weboldalakat. Kattints IDE és nézd meg őket.

Fejlesztés

Ha elfogadtad a designt, akkor elkezdem a weboldalt felépíteni, ami pont úgy fog kinézni, mint a terveken. WordPress tartalomkezelő rendszerben alakítom ki a weboldalt, ami az egyik legkíválóbb tartalomkezelő rendszer.
Mi történik itt?

  • weboldalt működtető bővítmények letöltése, ami biztosítja a biztonságos működést
  • menüpontok, aloldalak kialakítása
  • weboldal sablon kialakítása, személyre szabása
  • weboldalhoz szükséges képek és szövegek feltöltése, felhasználása. Színek és betűtípusok beállítása.

Ezután következik:

  • a weboldal tesztelése a különböző böngészőkben, különböző méretű kijelzőkön
  • ellenőrzöm a gombokat, funkciókat, linkeket
  • kijavítom az esetleges felmerülő hibákat, továbbá ellenőrzöm az oldal betöltési sebességét. 

Átadás, és utógondozás

A kész weboldalt részletesen bemutatom Neked, és ha mindennel meg vagy elégedve, akkor élesítem a weboldalt. Természetesen a weboldal működését figyelemmel kísérem és ha szükséges akkor javítást végzek. Emellett videós anyagot is átadok neked, amiben megtudhatod, hogyan kell kezelni, frissíteni a weboldalt.

A kész weboldalt folyamatosan karban kell tartani, frissíteni, különben lelassul a weblap. Későbbiek folyamán is szívesen segítek a fejlesztésekben. Sőt lehetőség van egy közös együttműködésre is karbantartás terén.

Szia! 

lévay-molnár helga

Webdesignerként az a célom, hogy olyan arculatot és egyedi weboldalakat tervezzek számodra, amelyek nemcsak modernek, letisztultak, hanem érthető az üzenete, mobilbarát és persze keresőoptimalizált. 

Friss blog bejegyzések

Webdesign trendek 2023

Webdesign trendek 2023

Webdesign trendek 2023-ban Mi vár ránk 2023-ban? Új év, új lehetőségek. Mint a divatban úgy a webdesign területén is minden évben új trendek bukkannak fel. Nézzük milyen webdesign trendek fognak dominálni 2023-ban: Mikroanimációk, mikrointerakciók Ezek az animációk...

bővebben

A Facebookon is megtalálsz