Honlapkészítés lépései, egy útmutató Neked
Bejegyzés dátuma: 2022.03.02.

Honlapkészítés lépései, egy útmutató Neked

Honlapkészítés lépései

Szerencsés vagyok, hogy azzal foglalkozhatok, ami egyben a szenvedélyem is. Egy honlap elkészítése több fázisból is áll, és egyik sem elhanyagolható. Lényeges számomra, hogy ügyfeleim minden folyamatot le tudjanak ellenőrizni, és jelezzék felém, ha bármit is változtatni szeretnének.
A kommunikáció mindennek az alapja. A sikerhez vezető út a gördülékeny együttműködés.

Összegyűjöttem Neked, hogy milyen lépésekben építek fel egy weboldalt.

Igények felmérése

Első kérdés, hogy miért akarsz weboldalt létrehozni? Mi lesz a weboldalad célja? Miért és kiknek akarod létrehozni? Itt részletesen átbeszéljük, milyen szolgáltatást akarsz bemutatni, kik a célközönséged, hogyan szeretnél velük kommunikálni.

A munkám ennek a részét megkönnyíti a Brief, amit az online egyeztetés előtt elküldök Neked. A brief az a dokumentum, ami tartalmaz minden olyan információt a vállalkozásoddal, céljaiddal kapcsoltban, ami a projekthez kell, legyen az logó, arculat vagy weboldal tervezés. Hogyan néz ki nálam egy brief? Olvasd el a „Brief, azaz egy térkép az ügyfélhez” bejegyzésemet.

Megbeszélés általában online történik. Egyeztetés során elég időnk lesz minden átbeszélni: hogy kik a konkurenciáid, milyen design elemeket, funkciókat képzelsz el a honlapra.
A megbeszélés végén már lesz egy képem a céljaidról, igényeidről, ami elengedhetetlen az eredményes munkához.

Domain és tárhelyadatok

Ha már tudod, hogy mi lesz a weblapod neve, érdemes minél előbb lefoglalni a domain nevet, nehogy valaki más megelőzzön. Ha nem tudod, hogyan kell igényelni domain és tárhelyet, akkor ebben tudok Neked segíteni.

Itt tudod ellnőrizni, hogy a kinézett domain név foglalt-e már.

Szükséges anyagok beszerzése

Tervezési folyamat elkezdése előtt szükségem lesz pár dologra.

  • szöveges tartalom: milyen szöveg legyen a weboldalon. Ha nehezen megy a szöveges tartalom megírása, akkor kérlek jelezd felém, mert ebben is tudok Neked segíteni.
  • képek: fontos, hogy jó minőségű, nagy felbontású képek legyenek a honlapon. Érdemes saját képeket felhasználni, de lehet stock fotókat is. Weboldalon lévő képek fontosságát kifejtem a Miért fontos, hogy jó minőségű képek legyenek a weblapodon? blobposztomban.

Konkurenciád feltérképezés

A konkurencia feltérképezése minden vállalkozás számára ajánlott. Itt felmérem a konkurens weboldalait, hogy lássam milyen funkciókat, design elemeket használnak, hogyan épül fel az oldaluk. Fontos látnom ezeket az weboldalakat, hogy a Tiédet egyedibben építsem fel.

Drótváz tervezése

Itt megtervezem, hogyan fog felépülni a weboldalad váza a különböző kijelzőkön. Itt nem szerepelnek még a dizájn elemek. Ez egy szürke-fehér vázlatrajz, ahol vizuálisan látod a honlap felépítését, hogy hova kerülnek a szövegek, képek, ikonok, gombok.

Dizájn elkészítése

A honlapkészítés eme fázisa már nagyon izgalmas, hiszen itt már látni fogod hogyan fog kinézni valójában a honlap. Itt már megjelennek a színek, betűtípusok, képek, a grafikai design elemek. Amennyiben módosítást szeretnél, akkor ebben a fázisban érdemes megtenni, mielőtt elkezdem tervezni a weboldalt.

Szeretnél picit inspirálódni? Jó ideje gyűjtöm az egyedi, designos weboldalakat. Kattints IDE és nézd meg őket.

Fejlesztés

Ha elfogadtad a designt, akkor elkezdem a weboldalt felépíteni, ami pont úgy fog kinézni, mint a terveken. WordPress tartalomkezelő rendszerben alakítom ki a weboldalt, ami az egyik legkíválóbb tartalomkezelő rendszer.
Mi történik itt?

  • weboldalt működtető bővítmények letöltése, ami biztosítja a biztonságos működést
  • menüpontok, aloldalak kialakítása
  • weboldal sablon kialakítása, személyre szabása
  • weboldalhoz szükséges képek és szövegek feltöltése, felhasználása. Színek és betűtípusok beállítása.

Ezután következik:

  • a weboldal tesztelése a különböző böngészőkben, különböző méretű kijelzőkön
  • ellenőrzöm a gombokat, funkciókat, linkeket
  • kijavítom az esetleges felmerülő hibákat, továbbá ellenőrzöm az oldal betöltési sebességét. 

Átadás, és utógondozás

A kész weboldalt részletesen bemutatom Neked, és ha mindennel meg vagy elégedve, akkor élesítem a weboldalt. Természetesen a weboldal működését figyelemmel kísérem és ha szükséges akkor javítást végzek. Emellett videós anyagot is átadok neked, amiben megtudhatod, hogyan kell kezelni, frissíteni a weboldalt.

A kész weboldalt folyamatosan karban kell tartani, frissíteni, különben lelassul a weblap. Későbbiek folyamán is szívesen segítek a fejlesztésekben. Sőt lehetőség van egy közös együttműködésre is karbantartás terén.

Szia!

Lévay-Molnár Helga vagyok, webdesigner. Célom, hogy olyan egyedi arculatot, weboldalakat alkossak számodra, amelyek nemcsak modernek, letisztultak, hanem érthető az üzenete, felhasználóbarát, mobilbarát és persze keresőoptimalizált. 

Friss blog bejegyzések

A jó honlap ismérvei

A jó honlap ismérvei

A jó honlap ismérvei Mitől lesz jó egy weboldal?Milyen szempontok játszanak szerepet? Ha most szeretnél egy honlapot indítani vagy van már egy meglévő weboldalad, akkor lényeges tudnod az alapvető szempontokat. Nagy a verseny a konkurenciák között, így egy rossz...

bővebben

A Facebookon is megtalálsz